Οι ψησταριές κάρβουνου, προσφέρουν ένα αξεπέραστο γευστικό αποτέλεσμα λόγω του καπνίσματος των ψητών που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ψήστες. Όσοι είστε λάτρεις του ψησίματος και αγαπάτε την διαδικασία της προετοιμασίας των κάρβουνων, μπορείτε να επιλέξτε μέσα από μία μεγάλη γκάμα ψησταριών κάρβουνου, κορυφαίων κατασκευαστών όπως η Weber και η Primo, αυτή που θα καλύψει τις δικές σας ανάγκες.
Η καύσιμη ύλη που χρησιμοποιείτε σε αυτές τις ψησταριές, είναι τα κάρβουνα, τα πυρηνοκάρβουνα (κάρβουνα από την συμπίεση του πυρήνα/ κουκούτσι της ελιάς) το φυσικό ξυλοκάρβουνο καθώς και οι μπρικέτες. Κατά την καύση, ο ξυλάνθρακας μετατρέπεται σε κάρβουνο, το οποίο εκπέμπει τη θερμότητα που είναι απαραίτητη για το ψήσιμο των τροφών σας.
Όταν πρόκειται για μαγείρεμα με βάση το κάρβουνο, η επιμέλεια και η υπομονή είναι τα κλειδιά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ψήσιμο στα κάρβουνου προϋποθέτει την ύπαρξη χρόνου, αφού χρειάζεστε περίπου 30 λεπτά για το άναμμα των κάρβουνων, μέχρι να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Βέβαια αυτό, είναι ψιλά γράμματα για τους παραδοσιακούς ψήστες που βλέπουν το ψήσιμο σαν χόμπι και προτιμούν την αξεπέραστη γεύση του ψητού κρέατος στα κάρβουνα!
Τα βασικά χαρακτηριστικά, στα οποία θα πρέπει να εστιάσετε σε μια ψησταριά κάρβουνου είναι τα εξής:
- Το υλικό κατασκευής του κάδου και του καπακιού
- Το σύστημα εξαερισμού
- Το σύστημα καθαρισμού
- Η ποιότητα και η διάταξη των σχαρών ψησίματος
- Η ύπαρξη ή μη ενσωματωμένου θερμόμετρου στο καπάκι
- Αν οι τροχοί που διαθέτει είναι ανθεκτικοί, για εύκολη μεταφορά
- Οι λαβές μεταφοράς/στήριγμα για το καπάκι, αν είναι θερμοανθεκτικές
Ο σωστός εξαερισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι σε μια ψησταριά κάρβουνου, καθώς βοηθάει στην μέγιστη απόδοση της καύσης και κατ’ επέκταση της σωστής θερμοκρασίας ψησίματος. Οι ψησταριές κάρβουνου είναι σχεδόν πάντα πιο ελαφριές, ενώ συνήθως διαθέτουν ειδικούς τροχούς για να μετακινούνται και να αποθηκεύονται πολύ εύκολα.
Είναι πολύ σημαντικό σε μια ψησταριά κάρβουνου να ελέγξετε το πάχος και τη στιβαρότητα του μετάλλου, από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Η επίστρωση σμάλτου πορσελάνης στο σώμα και στο καπάκι είναι απαραίτητη, για να αποφύγετε οξειδώσεις και ξεφλουδίσματα και να δώσει μακροζωία στο χρώμα της ψησταριάς σας. Μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να καθαρίζετε τον κάδο της ψησταριάς από τη στάχτη και τα λίπη, ώστε να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία της ψησταριάς σας, σε κάθε χρήση. Πλέον υπάρχουν ψησταριές με ενσωματωμένα συστήματα καθαρισμού, που με απλές κινήσεις και σε λίγα λεπτά, μπορείτε να συλλέξετε εύκολα την στάχτη από τον κάδο της ψησταριάς σας.
Οι σύγχρονες ψησταριές κάρβουνου, επώνυμων κατασκευαστών, όπως της Weber και της Primo που θα βρείτε στο bbq.gr παρουσιάζουν πολλές καινοτομίες και αποτελούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές στην αγορά παγκοσμίως, στο χώρο του μπάρμπεκιου με κάρβουνα.
Login and Registration Form