Τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα, οι σάλτσες και οι μαρινάδες μπορούν να προσθέσουν επιπλέον νοστιμιά στη μαγειρική σας. Χρησιμοποιούνται είτε κατά την προετοιμασία του φαγητού, είτε κατά το ψήσιμο του, είτε και κατά το σερβίρισμα και ως συνοδευτικά.
Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά προσφέρουν ιδιαίτερα αρώματα και εμπλουτίζουν σε βάθος την γεύση των τροφών μας.
Είναι ιδανικά για ψάρι, χοιρινά παϊδάκια, στήθος κοτόπουλο και λαχανικά.
Τα μπαχαρικά μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω και να κάνουν όλους να αναρωτιούνται γιατί το ψητό σας είναι το πιο νόστιμο! Είναι το α και το ω της γεύσης. Αποτελούν μείγματα από αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι ή και ζάχαρη.
Ένα άλλο είδος καρυκεύματος αποτελούν και οι λεγόμενες «πάστες», όπου τα κλασικά μπαχαρικά αναμειγνύονται με λάδι ή άλλα υγρά. Η χρήση τους είναι απλή: είτε τις «αλείφετε» στην επιφάνεια του φαγητού και καρυκεύουν με τη γεύση τους, όπως συμβαίνει με το κρέας που μένει στο ψυγείο να μαριναριστεί, είτε τα προσθέτετε στη σχάρα και δημιουργούν μια ακαταμάχητη κρούστα.
Μαρινάδες
Το μαρινάρισμα είναι η βύθιση κομματιών κρέατος σε ένα μείγμα που συνήθως περιέχει λάδι, κάποιο όξινο συστατικό μπαχαρικά και αρωματικά βότανα. Το μυστικό για μια καλή μαρινάδα είναι μια ισορροπία των τεσσάρων πρωτογενών γεύσεων: αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό.
Ο ρόλος των μαρινάδων είναι να κάνουν τα κρέατα πιο τρυφερά ενισχύοντας τη γεύση και προσδίδοντάς τους μια ξεχωριστή νοστιμιά. Το μαρινάρισμα βοηθά στη διάσπαση των μυϊκών ινών των κρεάτων κάνοντάς τα τρυφερά, ζουμερά και νόστιμα. Είναι η ιδανική λύση αν θέλετε να αποφύγετε τις σάλτσες ή τα πολλά μπαχαρικά μετά το ψήσιμο που συνήθως προσθέτουν λιπαρά και θερμίδες.
Εάν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε τη μαρινάδα που περίσσεψε μετά το ψήσιμο, ως συνοδευτική σάλτσα, θα πρέπει να γνωρίζετε, πως είναι απαραίτητο να τη βράζετε για τουλάχιστον 5-10 λεπτά.
Σάλτσες
Ένα από τα καλύτερα κομμάτια σε ένα μπάρμπεκιου είναι η σάλτσα! Είναι αυτή που ενισχύει τη γεύση του ψητού. Κάποιες σάλτσες απλώνονται στο τέλος του ψησίματος, τα τελευταία 10 με 20 λεπτά (Glazing). Κάποιες άλλες έχουν αραιή σύσταση και απλώνονται με πινέλο μαγειρικής, για επιπλέον γεύση. Υπάρχουν επίσης και οι σάλτσες για βούτηγμα (σως για dip), μεταξύ των οποίων και οι σάλτσες για μπριζόλες που συνήθως ραντίζονται. Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η σάλτσα μπάρμπεκιου. Οι περισσότερες σάλτσες μπάρμπεκιου έχουν ως βάση τη ντομάτα. Άλλες έχουν ως βάση τη μουστάρδα, το ξύδι ή το καυτερό, πικάντικο τσίλι. Οι σάλτσες με βάση τις πιπεριές jalapeno είναι πολύ πιο ήπιες από εκείνες που έχουν πιπεριές habanero. Το σίγουρο είναι ότι μια καλή σάλτσα, μπορεί να κάνει τη διαφορά ενισχύοντας τη γεύση των ψητών σας και να σας αναδείξει σαν ψήστης!
Επιλέξτε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων για όλα τα γούστα και ανακαλύψτε το ιδανικό προϊόν για εσάς, που θα σας εμπνεύσει και θα προσθέσει νοστιμιά σε κάθε σας δημιουργία!
Login and Registration Form