Το κατεξοχήν εθνικό μας φαγητό, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι είναι το σουβλάκι / σάντουιτς με γύρο! Μια πανεύκολη συνταγή για να φτιάξετε στην ψησταριά σας, νόστιμο και ζουμερό γύρο κοτόπουλου για να γεμίσετε τα σουβλάκια σας!

Υλικά 6 μερίδες

  • 12 Μπουτάκια Κοτόπουλου (χωρίς κόκκαλο)
  • 200g Γιαούρτι (Πλήρες ή 2%)
  • Χυμός από 1 Λεμόνι
  • 2 – 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. Ξύδι
  • 4 Σκελίδες Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 κ.γ. Ρίγανη (αποξηραμένη)
  • 1 κ.γ. Καπνιστή Πάπρικα (γλυκιά)
  • 1 κ.γ. Κύμινο
  • 1 κ.γ. Κόλιανδρος (ψιλοκομμένο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι Καγιέν (προαιρετικά)

Για το Σουβλάκι

  • 8 Πίτες για Σουβλάκι
  • 1 Ξερό Κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
  • 2 Ντομάτες Μεγάλες
  • Μουστάρδα / Σως Μουστάρδας
  • Λίγο Μαρούλι (ψιλοκομμένο)
  • Πατάτες Τηγανητές

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Άμεσο ψήσιμο στην σούβλα, σε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την ρίγανη, το κύμινο, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά πιπέρι καγιέν) και ανακατεύουμε καλά.
  2. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι αφαιρούμε τυχόν περιττό λίπος από τα μπουτάκια κοτόπουλου, τα τοποθετούμε μέσα στο μπολ με την μαρινάδα και τα ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 45 λεπτά (έως και 8 ώρες).
  3. Προετοιμάζουμε την ψησταριά για άμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντάς την σε μέτρια προς χαμηλή ένταση (150ο C). Αυτή η θερμοκρασία θα μας επιτρέψει να ψήσουμε τον γύρο χωρίς να τον κάψουμε εξωτερικά.
  4. Παίρνουμε την σούβλα, τοποθετούμε την ακριανή πιρούνα και την στερεώνουμε σφίγγοντας την βίδα της. Περνάμε τα μπουτάκια κοτόπουλου ένα – ένα, φροντίζοντας σε κάθε κομμάτι να το στρίβουμε κατά 90ο (με τον τρόπο αυτό θα ισομοιραστεί το βάρος πάνω στην βέργα και θα πετύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο. Μόλις περάσουμε στην βέργα όλα τα μπουτάκια, τοποθετούμε την πιρούνα και πιέζουμε ελαφρώς για να διασφαλίσουμε ότι ο γύρος, θα παραμείνει στην θέση του.
  5. Τοποθετούμε την σούβλα στην ψησταριά, ενεργοποιούμε το ηλεκτρικό της μοτέρ και ψήνουμε τον γύρο κοτόπουλου με κλειστό το καπάκι για περίπου 2 ώρες, μέχρις ότου η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 74ο C. (Μετά την 1.5 ώρα ψήσιμο, ελέγχουμε την εξωτερική κρούστα του γύρου αν έχει αποκτήσει τραγανή και ξεροψημένη κρούστα. Αν χρειαστεί δυναμώνουμε την ένταση ελαφρώς των καυστήρων της ψησταριάς ή ανάβουμε τον οπίσθιο καυστήρα για την σούβλα).
  6. Τηγανίζουμε πατάτες στην πλευρική εστία της ψησταριάς σε ένα μαντεμένια τηγάνι.
  7. Ψήνουμε ελαφρώς τις πίτες (και από τις 2 πλευρές) πάνω στην σχάρα της ψησταριάς
  8. Για την κοπή του γύρου υπάρχουν 2 τρόποι: Αφαιρούμε την σούβλα από την ψησταριά και κόβουμε τον γύρο σε μικρά κομμάτια, είτε αφήνουμε την σούβλα μέσα από την ψησταριά (απενεργοποιούμε το μοτέρ), κόβουμε περιμετρικά τον γύρο σε λεπτές φέτες, θέτουμε ξανά σε λειτουργία το μοτέρ και περιμένουμε για λίγο μέχρι να ξαναροδίσει / ξεροψηθεί εξωτερικά ο γύρος, για να κόψουμε την επόμενη δόση.
  9. Για το σερβίρισμα: Κόβουμε το χαρτί κρεοπωλείου σε τετράγωνα κομμάτια και ακουμπάμε πάνω τις πίτες, προσθέτουμε τον λεπτοκομμένο γύρο κοτόπουλου, τις τηγανισμένες πατάτες, την μουστάρδα / σως μουστάρδας,  το μαρούλι & τις φέτες ντομάτας και τυλίγουμε σφιχτά.

Στην κατηγορία: TIPS Κοτόπουλο Συνταγές Ψήσιμο