Υλικά

  • 1 γαλοπούλα (6 κιλών περίπου)
  • Χυμός μούρων
  • Φυτικό λάδι ή Ελαιόλαδο

Για την μαρινάδα

  • 2½ λίτρα νερού (10 φλ.)
  • 1½ φλ. αλάτι
  • 1½ φλ. καστανή ζάχαρη
  • 2 φλ. άσπρο ξηρό κρασί
  • Θυμάρι
  • Κρεμμύδι
  • Σκόρδα κομμένα σε μικρές φέτες
  • Δάφνη
  • Πιπέρι
  • Γαρίφαλο
  • Φλούδα λεμονιού

Οδηγίες

1. Μέσα σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα, ρίχνετε όλα τα υλικά της μαρινάδας.

2. Ξεπλύνετε τη γαλοπούλα με κρύο νερό και τοποθετείστε τη, με την πλευρά του στήθους προς τα κάτω και κλείστε καλά τη σακούλα.

3. Τοποθετείστε την σακούλα με την γαλοπούλα μέσα στο ψυγείο και αφήστε εκεί να μαριναριστεί για ένα βράδυ (τουλάχιστον 10 ώρες).

4. Απομακρύνετε το ράφι συντήρησης και τις σχάρες ψησίματος της ψησταριάς σας. Βάλτε ένα δοχείο συλλογής υγρών επάνω στις αντιφλογιστικές σχάρες και φροντίστε ώστε το δοχείο συλλογής υγρών να είναι κάτω τη γαλοπούλα. Γεμίστε το δοχείο συλλογής υγρών με χυμό μούρων (περίπου 1,5cm). Εάν κατά την διάρκεια του ψησίματος, εξατμιστεί ο χυμός που διαθέτετε, χρησιμοποιήστε νερό. Επανατοποθετήστε τις σχάρες. Προθερμάνετε το γκριλ και μετά ρυθμίστε τους καυστήρες σε χαμηλή ένταση. Αλείψτε τη γαλοπούλα ελαφρά με φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο και βουλώστε τις κοιλότητες της. Τοποθετείστε την γαλοπούλα πάνω στην σχάρα έμμεσου ψησίματος μέσα στο ειδικό ταψάκι. Στη συνέχεια βάλτε την, στο κέντρο της σχάρας ψησίματος και κλείστε το καπάκι της ψησταριάς.

5. Ο χρόνος ψησίματος που απαιτείται κυμαίνεται στα 10-20 λεπτά για κάθε μισό κιλό βάρους του πουλερικού (ίσως χρειαστεί και λίγο περισσότερο χρόνο, όταν ο καιρός είναι πιο κρύος).

6. Ελέγχετε κάθε μισή ώρα. Μην αφήσετε το δοχείο συλλογής να στεγνώσει. Όταν προσθέτετε χυμό ή νερό στο δοχείο σιγουρευτείτε ότι βράζει για να κρατά τη θερμοκρασία.

7. Η γαλοπούλα θα είναι έτοιμη, όταν το θερμόμετρο ψητού δείξει 82 – 85ºC. Πριν την τεμαχίσετε, αφήστε την γαλοπούλα, για 15-20 λεπτά να ξεκουραστεί. Αυτός ο χρόνος επιτρέπει στους χυμούς να απορροφηθούν και κάνει τον τεμαχισμό ευκολότερο.

Στην κατηγορία: Κοτόπουλο Συνταγές