Υλικά

  • 1 κομμάτι από φρέσκια κοιλιά χοιρινού κρέατος (παντσέτα) με το δέρμα (περίπου 2-2.5 Kg)
  • 1 κομμένο χοιρινό φιλέτο χωρίς κόκαλα (περίπου 1-1.5 Kg)
  • 2 κουταλιές της σούπας γύρη μάραθου
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • Αλάτι kosher
  • ½ πορτοκάλι χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 μπουκετάκι μπρόκολο
  • Πατάτες

Οδηγίες

1. Τοποθετήστε το κομμάτι της χοιρινής κοιλιάς ανοιχτό με το δέρμα προς τα κάτω. Τοποθετήστε από επάνω το φιλέτο και κόψτε πιθανόν κομμάτια που περισσεύουν. Αφήστε το στην άκρη, για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα.
2. Σε ένα μικρό κατσαρόλακι και μέτρια φωτιά, τσιγαρίστε τη γύρη μάραθου και την κόκκινη πιπεριά  για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα μυρωδικά σε ένα μπολ και αφήστε τα να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν αλέστε τα μπαχαρικά με ένα μύλο μπαχαρικών και μεταφέρετέ τα σε ένα μικρό μπολ, μαζί με το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και το σκόρδο. Αφήστε το μείγμα μπαχαρικών στην άκρη, για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα.
3. Για να φτιάξετε την πορτσέτα ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα 4-8.
4. Βάζετε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας, με την κοντή πλευρά προς το μέρος σας.
5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τη χαράζετε κάθετα (από τη μακριά πλευρά προς την άλλη) με πυκνές, παράλληλες χαρακιές κάθε ½ περίπου εκατοστό, κόβοντας την πέτσα και το πάχος από κάτω, χωρίς όμως να φτάνετε μέχρι το ψαχνό.
6. Γυρίζετε το κρέας με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω και με ένα σουβλάκι τρυπάτε το ψαχνό καμιά δωδεκαριά φορές, με τρυπίτσες βάθους ½ cm. περίπου. Ύστερα, με ένα κόπανο κρέατος (σφυρί) το κοπανάτε για 2 λεπτά, για να μαλακώσει.
7. Στη συνέχεια απλώνετε το μείγμα μπαχαρικών και τις φέτες πορτοκαλιού, στη μέση του κρέατος και το τυλίγετε σε ρολό.
8. Ρολάρετε την πανσέτα και την τυλίγουμε με σπάγκο μαγειρικής ανά 2 ½ -3 cm. Όταν το ρολό είναι έτοιμο το τοποθετείτε σε ένα ταψί.
9. Τοποθετήστε το ρολό στο ψυγείο ακάλυπτο, για 1-2 ημέρες, ώστε να στεγνώσει από τον αέρα.
10. Αφήστε την πορτσέτα σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες. Προθερμάνετε το φούρνο ή την ψησταριά σας, στους 260°C. Προσθέστε αλάτι. Ψήνετε για 40 λεπτά γυρίζοντας μία φορά. Μετά μειώνετε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο, περιστρέφοντας την πορτσέτα περιστασιακά, έως ότου το θερμόμετρο εσωτερικής θερμοκρασίας του ψητού δείξει 62°C.
11. Για να κάνετε το δέρμα πιο τραγανό, το ζεσταίνετε με το φλόγιστρο, κάνοντας ελαφριά περιστροφή στο δέρμα πολλές φορές μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή τραγανότητα.
12. Χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι, κόψτε το ρολό σε φέτες.
13. Σερβίρετε με ψητές πατάτες και καβουρδισμένο μπρόκολο.

Στην κατηγορία: Συνταγές Χοιρινό