Υλικά
Για το κοτόπουλο

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό)
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κ. του γλυκού λευκό πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο ξερό σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι μουστάρδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • Μικρές πατάτες φούρνου
  • 100 γρ. μπέικον σε κύβους
  • Λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδια, κολοκύθια κτλ.)

Για τη σαλάτα

  • ½ λάχανο λευκό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • Αλατοπίπερο (κατά βούληση)
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο χρένο
  • 1 καρότο τριμμένο

Για τη σάλτσα μαγιονέζας

  • 200 g μαγιονέζα
  • μια χούφτα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • χυμός μισού λεμονιού
  • πιπέρι

Οδηγίες
1. Ανακατεύετε τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.

2. Τρίβετε το κοτόπουλο με το μείγμα, προσπαθώντας να βάλετε τα δάχτυλά σας κάτω από το δέρμα και μέσα στη στομαχική κοιλότητα.

3. Το αφήνετε να μείνει για τουλάχιστον μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

4. Αλείφετε το κοτόπουλο με λάδι, το τοποθετείτε στη βάση ψησίματος κοτόπουλου / πουλερικών και το ψήνετε στους 180 °C με κλειστό καπάκι για περίπου 1 – 1,5 ώρα.

5. Στα μισά του χρόνου, μπορείτε να προσθέσετε μπέικον, λίγες πατατούλες και κομμένα λαχανικά – όλα θα πάρουν γεύση από το ζουμί που αφήνει το κοτόπουλο.

6. Ψήνετε το κοτόπουλο ώσπου να ξεροψηθεί. Στο τέλος, μπορείτε να αυξήσετε λίγο τη θερμοκρασία για να ψηθεί όσο πρέπει.

7. Για τη σαλάτα κόβετε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες και το τοποθετείτε στο μπολ της σαλάτας. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι, και το στύβετε με τα χέρια σας ώσπου να μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε το χρένο, το καρότο, το λάδι, αλάτι όσο επιθυμείτε και το ξύδι.

8. Για τη σάλτσα μαγιονέζα, ανακατεύετε την μαγιονέζα με το μαϊντανό, με το λεμόνι και το πιπέρι.

Στην κατηγορία: Κοτόπουλο Συνταγές