Υλικά

Για το κοτόπουλο

  • 4 μπούτια κοτόπουλου, με το κόκαλο και το δέρμα
  • 1 κουταλιά αλεύρι αραβοσίτου (καλαμποκιού)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
  • 1 λιωμένο κρεμμύδι εσαλότ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόκκινου πιπεριού (μπούκοβο) – Προαιρετικά
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Σκεύος

Οδηγίες

Για ψήσιμο στο φούρνο

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Τοποθετήστε το μαντεμένιο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία για 4-5 λεπτά ενώ προετοιμάζετε κοτόπουλο.

2. Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε το σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και σκόνη σκόρδου και στη συνέχεια πασπαλίστε και στις δύο πλευρές με αλεύρι καλαμποκιού.

3. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο προθερμασμένο τηγάνι. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο τηγάνι με το δέρμα προς τα κάτω και ψήστε το, 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

4. Γυρίστε το κοτόπουλο και τοποθετήστε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήστε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

5. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το τηγάνι και τοποθετήστε το τηγάνι με τα υγρά του σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το λιωμένο κρεμμύδι και το κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά) στο τηγάνι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Προσθέστε το ανάλατο βούτυρο και αφήστε το να λιώσει. Προσθέστε το δεντρολίβανο, το θυμάρι και και το ζωμό κοτόπουλου και σιγοβράστε για 5 λεπτά.

6. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέστε την κρέμα γάλακτος. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 7-10 λεπτά μέχρι να δέσει. Τοποθετήστε τα μπουτάκια κοτόπουλου στο τηγάνι.

7. Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και προσθέτετε πάνω του, με ένα κουτάλι την κρεμώδη σάλτσα σκόρδου. Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι, πιπέρι και φρέσκα βότανα.


Για ψήσιμο στη σχάρα της ψησταριάς

  • Για να κάνετε αυτή τη συνταγή στη ψησταριά σας, θερμαίνετε τη μία πλευρά της σχάρας σας σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και ακολουθείτε τα βήματα 1-3 παραπάνω χρησιμοποιώντας τη σχάρα αντί για το μαγειρικό σκεύος.
  • Στη συνέχεια τοποθετήστε το τηγάνι στην κρύα πλευρά της σχάρας και κλείστε το καπάκι. Μαγειρέψτε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να μαγειρευτούν. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το τηγάνι και συνεχίστε με τα βήματα 5-7.

 

Στην κατηγορία: Κοτόπουλο Συνταγές