Είναι γνωστό ότι οι μυρωδιές ξυπνούν τις αναμνήσεις. Η απαλή μυρωδιά μια συγκεκριμένης σως ή το άρωμα ενός συγκεκριμένου κρέατος έχει αυτή τη μαγική, νοσταλγική δύναμη που μας θυμίζει σπέσιαλ γεύματα και τα μέρη όπου τα απολαύσαμε.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα καπνιστά φαγητά είναι μια τόσο ελκυστική τάση στη μαγειρική: η γεύση τους κρύβεται στο άρωμα. Κι όμως, όπως πολλά στο κόσμο του BBQ, το κάπνισμα είναι μια υποτιμημένη τεχνική ενώ έχει πολύ μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής από ό,τι φαντάζεστε. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τις οδηγίες, για το πως μπορείτε να καπνίσετε τα ψητά σας, τοποθετώντας ένα κουτί καπνίσματος στη ψησταριά σας.

  1. Επιλέξτε τα σωστά ξύλα καπνίσματος που ταιριάζουν με τη συνταγή σας. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων από την οποία μπορείτε να επιλέξετε, γι’αυτό ρίξτε μια ματιά σε όλες τις επιλογές πριν αποφασίσετε.
  2. Πάρτε μια χούφτα από τα θρύμματα ξύλου που επιλέξατε και αφήστε τα, να μουλιάσουν για 30 – 120 λεπτά, πριν ξεκινήσετε.
  3. Προθερμάνετε την ψησταριά σας, στους 250 – 260°C, τουλάχιστον.
  4. Τινάξτε το περιττό νερό από τα θρύμματα ξύλου, και βάλτε τα απευθείας μέσα στο δοχείο καπνίσματος. Βάλτε το καπνιστήρι στη σχάρα ακριβώς πάνω από έναν καυστήρα έτσι ώστε να εκτίθεται σε άμεση θερμότητα.
  5. Κλείστε το καπάκι και αφήστε τον καπνό να συγκεντρωθεί πριν βάλετε το φαγητό στη σχάρα. Τώρα, μπορείτε να μειώσετε τη θερμότητα στου 130°C, που είναι ιδανική για κάπνισμα.

Σημείωση: Μια χούφτα ξύλων καπνίσματος είναι αρκετή για να προσδώσει αυτή την πολυπόθητη καπνιστή γεύση. Μην καπνίζετε υπερβολικά στην αρχή: 20 λεπτά είναι αρκετά για μια απίθανη καπνιστή γεύση.

Στην κατηγορία: Ψήσιμο