Βαρέθηκες να ψήνεις την μοσχαρίσια μπριζόλα σου, με τον κλασσικό τρόπο; Χρησιμοποίησε μια μαρινάδα διαφορετική από τα κλασσικά και ψήστες με ιδιαίτερο τρόπο! Μια ιδιαίτερα γουστόζικη συνταγή που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να δοκιμάσεις: με δροσερές Μεσογειακές νότες από δενδρολίβανο και γλυκάνισο που μπερδεύονται και δένουν απόλυτα με το σκόρδο, τον καφέ και την μεστή, γεμάτη γεύση της ιδιαίτερης αυτής κοπής!

Πηγή:  Stefanos Koukas 

Υλικά

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Έμμεσο Ψήσιμο και Θωράκισμα σε Ψησταριά Pellet, Κάρβουνου ή Υγραερίου

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε την ψησταριά σε χαμηλή θερμοκρασία.
  2. Αλείφουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές με την σάλτσα BBQ, χρησιμοποιώντας πινέλο.
  3. Πασπαλίζουμε με το μίγμα μπαχαρικών, ώστε να δημιουργηθεί μία παχιά στρώση από κάθε πλευρά της μπριζόλας και ψήνουμε έμμεσα στην ψησταριά σε θερμοκρασία 110 – 130οC για 30 – 50 λεπτά (ανάλογα το πόσο καλοψημένη την θέλουμε). Για τον έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας, χρησιμοποιούμε το κατάλληλο θερμόμετρο. Το έμμεσο ψήσιμο πραγματοποιείται με τον εξής τρόπο:
  • Ψησταριά Υγραερίου: Ανάβουμε τους πλευρικούς καυστήρες, τοποθετούμε το κρέας πάνω από τον μεσαίο κλειστό καυστήρα και ψήνουμε με κλειστό καπάκι.
  • Ψησταριά Κάρβουνού (με καπάκι): Τοποθετούμε τα κάρβουνα περιμετρικά στην σχάρα τους και τοποθετούμε το κρέας όσο πιο ψηλά/μακριά από τα κάρβουνα γίνεται, βάζοντας και ένα ταψάκι αλουμινίου με νερό από κάτω του.
  • Σε ψησταριά pellet: Απλώς σετάρουμε την θερμοκρασία εκεί που την θέλουμε και τοποθετούμε το κρέας μέσα. Οι συγκεκριμένου τύπου ψησταριές κατά κανόνα ψήνουν και καπνίζουν με έμμεσο τρόπο.
  1. Στο μαντεμένιο σχαροτήγανο προσθέτουμε το βούτυρο, τον γλυκάνισο, το σκόρδο και τα κλωναράκια δενδρολίβανου και το τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά (μέχρι να αρχίσει το βούτυρο να καίει)
  2. Τοποθετούμε την μπριζόλα μέσα στο “μυρωδικό μπάνιο” που φτιάξαμε και την ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά (χωρίς να χαμηλώσουμε την φωτιά), περιχύοντας την από πάνω με ένα κουτάλι με το καυτό βούτυρο (αροζάρισμα).
  3. Μετά το ψήσιμο, απομακρύνουμε την μπριζόλα από το σχαροτήγανο και την ξεκουράζουμε για 15 λεπτά, τυλίγοντάς την σε χαρτί κρεοπωλείου. Αν θέλουμε να γίνει ακόμα πιο καλοψημένη μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στην λαδόκολλα και το καυτό βούτυρο.
  4. Σερβίρουμε, κόβοντας την μπριζόλα προσεκτικά, κάθετα στις ίνες του κρέατος! (Προσοχή στο να βρούμε την φορά που κατευθύνονται, θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την μακρόστενη μύτη του και να συνεχίσουμε μέχρι το σημείο που η κοπή συγκλίνει στις άλλες δύο μύτες. Εκεί, θα χρειαστεί να στρίψουμε το μαχαίρι μας κατά 90 μοίρες και να συνεχίσουμε).
  5. Ιδανικά την συνοδέψουμε με τσιμιτσούρι, ψητά λαχανικά ή πατάτες, chutney κρεμμυδιού ή σάλτσα από καφέ.

Στην κατηγορία: Μοσχάρι Συνταγές