Μια συνταγή που θα σας κάνει να γλείφετε και τα δάχτυλα σας και που βασίζεται σε μια κλασική ψητή λιχουδιά που έχει λατρευτεί στην Αμερική. Εκεί, ειδικά όταν φτιάχνεται από μοσχαρίσιο λαιμό ή ελιά τις αποκαλούν «Οι καμένες γωνίτσες του φτωχού». Σε αυτή την εκδοχή έχουμε ανεβασμένο επίπεδο ποιότητας καθώς χρησιμοποιούμε μοσχαρίσιο στήθος ξηρής ωρίμανσης και μαυροδάφνη. Το αποτέλεσμα; Πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων!!!

Πηγή:  Stefanos Koukas 

Υλικά

  • 2kg Μοσχαρίσιο Στήθος (ξηρής ωρίμανσης)
  • 2 κ.σ. Ανθός Αλατιού
  • 1 κ.σ. Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.σ. Σκόρδο σε σκόνη
  • 150g Βούτυρο
  • 2 κ.σ. Ζάχαρη Καστανή
  • 500mL Μαυροδάφνη, Νάμα
  • 70g Μέλι
  • 1 κ.σ. Μουστάρδα
  • 1 κ.γ. Μπούκουβο
  • 100mL Μηλόξυδο

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε την μουστάρδα με το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Κόβουμε το κρεας σε κυβάκια (περίπου 5×5 cm) και τα αλείφουμε με ένα πινέλο με μουστάρδα–μέλι, ώστε να δημιουργήσουμε μια “απαλή” στρώση.
  3. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και το μπουκοβο και τα ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε τα κυβάκια του κρέατος, από όλες τις πλευρές.
  4. Προθερμαίνουμε την ψησταριά για έμμεσο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία.
  5. Τοποθετούμε τα κομματάκια κρέατος πάνω στην σχάρα και ψήνουμε στους 110οC για 3 ώρες θερμοκρασία τους φτάσει τους 75οC. Ανά μια ώρα, ψεκάζουμε με το μηλόξυδο, ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους.
  6. Μεταφέρουμε τα κομματάκια κρέατος σεένα μαντεμένιο τηγάνι και συμπληρώνουμε μέχρι τη μέση με το γλυκό κρασί το βούτυρο και την καστανη ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελωσουν σε λίγο πιο δυνατή φωτιά, στους 130οC για 2 ώρες, μέχρι η εσωτερική τους θερμοκρασία να φτάσει τους 97ο C.

Αφήνουμε τα κομματάκια κρέατος να ξεκουραστούν και να δέσει η σάλτσα για περίπου 30 λεπτά. Πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο για γαρνιτούρα και σερβίρουμε απευθείας, από το μαντεμένιο σκεύος

Στην κατηγορία: Μοσχάρι Συνταγές