Τώρα που μπήκε για τα καλά ο χειμώνας και το κρύο είναι πλέον τσουχτερό, η φασολάδα είναι ιδανικό γεύμα! Όχι μόνο θα σας ζεστάνει, αλλά θα σας προσφέρει και όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα φασόλια! Κάντε την παραδοσιακή συνταγή πιο ενδιαφέρουσα, προσθέτοντας μπέικον και ετοιμάζοντάς την σε μια μαντεμένια γάστρα, μέσα στην ψησταριά του σπιτιού σας!

Υλικά (4 μερίδες)

  • 500g Λευκά Φασόλια
  • 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 250g Καπνιστό Μπέικον, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 Σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 Καρότα, κομμένα σε κυβάκια
  • 2 Κλωνάρια Σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 700mL Χυμός / Σάλτσα Τομάτας (Πασσάτα)
  • 80g Καστανή Ζάχαρη
  • 100mL Ξύδι (κρασιού)
  • 3 κ.γ. Καπνιστή Πάπρικά
  • 2 κ.γ. Ρίγανη
  • Νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμένο Πιπέρι
  • Tabasco (προαιρετικό)

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Έμμεσο ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου

Οδηγίες

  1. Το προηγούμενο βράδυ: Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ, τα καλύπτουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουμε όλη νύχτα.
  2. Την επόμενη μέρα: Προθερμαίνουμε την ψησταριά για έμμεσο ψήσιμο, σε μέτρια φωτιά.
  3. Στραγγίζουμε τα φασόλια με ένα σουρωτήρι και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη μαντεμένια κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσουμε και τοποθετούμε την μαντεμένια κατσαρόλα μέσα στην ψησταριά, πάνω από τον σβηστό καυστήρα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν.
  5. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα τοποθετούμε ξανά στην μαντεμένια κατσαρόλα.
  6. Τα καλύπτουμε ξανά με φρέσκο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα φασόλια (χωρίς να βάλουμε το καπάκι στην κατσαρόλα), για περίπου 1 ώρα ή μέχρι ότου να μαλακώσουν τα φασόλια. Προσοχή! Συμπληρώνουμε με επιπλέον βραστό νερό, εάν χρειαστεί.
  7. Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  8. Σκουπίζουμε ελαφρώς τον πάτο της κατσαρόλας, με μια χοντρή πετσέτα κουζίνας. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς (σε μέτρια), τοποθετούμε την κατσαρόλα μέσα στο μπάρμπεκιου και ρίχνουμε το λάδι.
  9. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και τα ανακατεύουμε καλά για 3 – 5 λεπτά, μέχρι ότου να μαλακώσουν.
  10. Προσθέτουμε το μπέικον για να τσιγαριστεί, ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό.
  11. Προσθέτουμε την σάλτσα τομάτας, την ζάχαρη, το ξύδι, την καπνιστή πάπρικα και βραστό νερό (μέχρι να καλύψει όλα τα υλικά και 2 – 3 πόντους παραπάνω). Αλατωπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
  12. Όταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά (σε πολύ χαμηλή) και προσθέτουμε τα φασόλια. Τα σιγοβράζουμε για περίπου 1.5 – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να “δέσει” η σάλτσα.
  13. Σερβίρουμε σε μπολ και οι πιο τολμηροί, προσθέτουν λίγες σταγόνες Tabasco.

Στην κατηγορία: Λαχανικά Συνταγές Ψήσιμο