Θες να φτιάξεις καλτσόνε στο μπάρμπεκιου και δεν ξέρεις πως; Ε λοιπόν ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις την πιο εύκολη συνταγή για “σκεπαστή πίτσα” και να εντυπωσιάσεις συγγενείς και φίλους!

Υλικά

Για την Ζύμη

  • 300g Αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 180g Νερό (Χλιαρό)
  • 10g Φρέσκια Μαγιά
  • 5g Αλάτι
  • 30g Ελαιόλαδο

Για το Γέμισμα

  • 100g Σάλτσα τομάτας
  • 100g Τυρί Ρικότα
  • 50g Ζαμπόν
  • 50g Τυρί Μοτσαρέλα
  • 10g Ψιλοκομμένα Μυρωδικά (Βασιλικό, Δυόσμο, Ρίγανη)

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Άμεσο ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου
  • Στον αέρα σε ηλεκτρικό φούρνο

Οδηγίες

  1. Για να ενεργοποιήσουμε την μαγιά, προσθέτουμε λίγο από το χλιαρό νερό σε ένα ποτήρι, ρίχνουμε την νωπή μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 5 – 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε και κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτουμε στην λακουβίτσα την ενεργοποιημένη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο από το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι ότου δημιουργήσουμε μια μαλακή ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.
  5. Σε κρύο μπάρμπεκιου, τοποθετούμε πάνω στην σχάρα μια πέτρα ψησίματος πίτσας. Πασπαλίζουμε την πέτρα με καλαμποκάλευρο (για πιο τραγανό αποτέλεσμα). Κλείνουμε το καπάκι της ψησταριάς και την προθερμαίνουμε για 15 λεπτά στους 230ο – 250ο
  6. Ανοίγουμε την ζύμη με ένα πλάστη ή με τα χέρια, σε στρογγυλό σχήμα (διάμετρος 30cm περίπου και ομοιόμορφο πάχος 2cm).
  7. Αλευρώνουμε καλά την πρέσα και ακουμπάμε πάνω της, την ζύμη.
  8. Αλείφουμε την μια της πλευρά με την σάλτσα τομάτας και προσθέτουμε τα υλικά για το γέμισμα του καλτσόνε (ρικότα, ζαμπόν, μοτσαρέλα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά).
  9. Αλείφουμε την άκρη της ζύμης με λίγο χλιαρό νερό και διπλώνουμε την πρέσα. Πιέζουμε σταθερά τις άκρες για να κολλήσει η ζύμη. Προαιρετικά αφαιρούμε την περίσσεια από την ζύμη.
  10. Με μια καλά αλευρωμένη σπάτουλα πίτσας, μεταφέρουμε το καλτσόνε πάνω στην κεραμική πέτρα.
  11. Με ένα πινέλο, αλείφουμε το καλτσόνε με λίγο ελαιόλαδο.
  12. Ψήνουμε για περίπου 12 – 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το καλτσόνε.
  13. Με την σπάτουλα της πίτσας, μεταφέρουμε το καλτσόνε σε έναν ξύλινο δίσκο σερβιρίσματος και κόβουμε με τον κόφτη για πίτσες.

Στην κατηγορία: TIPS Συνταγές Ψήσιμο