Ποιος είπε ότι η πίτσα είναι μόνο αλμυρή; Αγνοήστε την κλασσική συνταγή και ετοιμάστε σπίτι σας, το πιο λαχταριστό επιδόρπιο! Ψήστε στο μπάρμπεκιου σας, την πιο νόστιμη γλυκιά πίτσα με πραλίνα φουντουκιού και όλοι θα σας λατρέψουν! Αν της δώσετε και σχήμα καρδιάς❤️, αποτελεί τέλειο επιδόρπιο για ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως η γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου!

Υλικά για την Ζύμη (3 πίτσες)

  • 500 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 φλιτζάνια Ζεστό νερό (όχι βραστό)
  • 2 κ.σ. Αλάτι
  • 2 κ.σ. Μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Καλαμποκάλευρο

Για την Γαρνιτούρα

  • Πραλίνα Φουντουκιού Nutella
  • Άχνη Ζάχαρη
  • Φράουλες (κομμένες σε φέτες)
  • 3 κ.σ. Κρεμώδες Τυρί Ρικότα
  • Ξηροί Καρποί / Τριμμένο Μπισκότο (προαιρετικά)

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Άμεσο ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου

Οδηγίες

  1. Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε το ζεστό νερό (προσοχή να μην είναι βραστό), προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 5 – 10 λεπτά (για να ενεργοποιηθεί η μαγιά), μέχρις ότου να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια του. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα με το νερό, την μαγιά και το ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις, προς τα έξω. Σε αυτή την φάση, η ζύμη θα είναι ελαφρώς υγρή.
  3. Ακουμπάμε το ζυμάρι σε καλά αλευρωμένο πάγκο κουζίνας (ιδανικά με αλευρωμένα χέρια) και ξεκινάμε το ζύμωμα με τον εξής τρόπο: Πλάθουμε την ζύμη σαν μπαλίτσα, την πιέζουμε με την παλάμη, τσιμπάμε μια άκρη του ζυμαριού, την σηκώνουμε ελαφρώς προς τα επάνω και την διπλώνουμε στο μέσο της μπαλίτσας. Περιστρέφουμε ελαφρώς το ζυμάρι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία (πίεση – σήκωμα – δίπλωμα – περιστροφή) μέχρις ότου “περάσουμε” όλο το ζυμάρι περίπου 3 – 4 φορές και μέχρις ότου να γίνει λείο και απαλό.
  4. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι και καλύπτουμε το μπολ με μια νωπή πετσέτα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή για 5 ώρες στο ψυγείο.
  5. Αφού το ζυμάρι μας φουσκώσει, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας, ακουμπάμε το ζυμάρι και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  6. Κόβουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη και το πλάθουμε σε μπάλες (για να φτιάξουμε 3 πίτσες αναλόγως το μέγεθος της πίτσας που θέλουμε).
  7. Παίρνουμε την κάθε μπαλίτσα και την πιέζουμε με τα δάχτυλα (από το κέντρο προς τα έξω), για να την ανοίξουμε σε ότι σχήμα θέλουμε (στρογγυλό, τετράγωνο, παραλληλόγραμμο ή ακόμα και καρδούλα❤️) ώστε να αποκτήσει ύψος περίπου 2cm και διάμετρο περίπου 30 – 32cm. Ιδανικά, κάνουμε στεφάνι στην πίτσα, πιέζοντας το ζυμάρι με τα δάχτυλα εσωτερικά της περιμέτρου του ζυμαριού (το περιμετρικό στεφάνι, θα αποτρέψει τυχόν υπερχειλίσεις, κατά το ψήσιμο).
  8. Σε κρύο μπάρμπεκιου, τοποθετούμε πάνω στην σχάρα μια πέτρα ψησίματος πίτσας. Πασπαλίζουμε την πέτρα με καλαμποκάλευρο (πιο τραγανό αποτέλεσμα). Κλείνουμε το καπάκι της ψησταριάς και την προθερμαίνουμε για 15 λεπτά στους 230ο – 250ο C.
  9. Με μια καλά αλευρωμένη σπάτουλα πίτσας, μεταφέρουμε την πίτσα από τον πάγκο μας πάνω στην κεραμική πέτρα. Ψήνουμε μέχρι ότου ροδίσει καλά η ζύμη και τότε την αναποδογυρίζουμε με την σπάτουλα.
  10. Αφού ροδίσει και η 2η πλευρά, με ένα κουτάλι απλώνουμε την Nutella πάνω στο ζυμάρι, ώστε να πάει παντού. Προσθέτουμε το τυρί ρικότα και (προαιρετικά) πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο ή τριμμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, καρύδι, φουντούκι) της αρεσκείας μας .
  11. Κλείνουμε το καπάκι της ψησταριάς, χαμηλώνουμε ελαφρώς την ένταση του μπάρμπεκιου και ψήνουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά.
  12. Με την σπάτουλα της πίτσας, μεταφέρουμε την πίτσα σε έναν ξύλινο δίσκο σερβιρίσματος, προσθέτουμε από πάνω τις φέτες φράουλας και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη. Εναλλακτική επιλογή, αντί για φράουλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε φρούτο της αρεσκείας μας, όπως μπανάνες, μούρα κτλ.
  13. Με έναν κόφτη πίτσας, κόβουμε την πίτσα σε κομμάτια και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με σαντιγί ή παγωτό.

Tip: Για να ψήσουμε την μια πίτσα μετά την άλλη, αφού αφαιρέσουμε την ψημένη πίτσα, αφήνουμε την κεραμική πέτρα άδεια, κλείνουμε το καπάκι της ψησταριάς και την προθερμαίνουμε ξανά για 4 – 5 λεπτά. Αν μαυρίσει πολύ το καλαμποκάλευρο, το απομακρύνουμε και πασπαλίζουμε εκ νέου (προσεκτικά για να μην κάψουμε τα χέρια μας).

Στην κατηγορία: Γλύκα Συνταγές Ψήσιμο