Δείτε παρακάτω ορισμένες συμβουλές για να κρατήσετε τα μαντεμένια σκεύη σας, σαν καινούρια!

Συμβουλές Χρήσης

  1. Το μαντέμι της Lodge έχει υποστεί seasoning και είναι έτοιμο για χρήση! Πριν την πρώτη χρήση, απλά ξεβγάλτε το με λίγο νερό και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας και είστε έτοιμοι να αρχίσετε το μαγείρεμα.
  2. Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε εργαλεία θέλετε, ακόμα και μεταλλικά. Δεν υπάρχει χημική επικάλυψη για να προκληθεί βλάβη στο σκεύος.
  3. Τα σκεύη της Lodge κατασκευάζονται από ειδικού τύπου χυτοσίδηρο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις εστίες μαγειρέματος, επαγωγικές, ηλεκτρικές, υγραερίου κεραμικές ακόμα και ψησταριές υγραερίου ή κάρβουνου. 
  4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην τα χρησιμοποιείτε στο φούρνο μικροκυμάτων.
  5. Το μαντέμι λειτουργεί καλύτερα όταν θερμαίνεται και ψύχεται σταδιακά, οπότε δώστε του μερικά λεπτά για να προθερμανθεί πριν προσθέσετε το φαγητό σας και αποφύγετε να το τοποθετήσετε μέσα σε ζεστό φούρνο ή μπάρμπεκιου, ενώ είναι κρύο.
  6. Ο χυτοσίδηρος διατηρεί πολύ καλά τη θερμότητα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τόσο τα σκεύη όσο και οι λαβές των τηγανιών ζεσταίνονται. Η χρήση γαντιών/ λαβών είναι απαραίτητη. Χρησιμοποιήστε πυροστιά για να προστατέψετε τους πάγκους σας, από τα ζεστά μαγειρικά σκεύη.

Συμβουλές καθαρισμού

  1. Πλύνετε το χυτοσίδηρο στο χέρι, με μια βούρτσα καθαρισμού με νάιλον τρίχες. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε μια ξύστρα για να ξεκολλήσετε τα κολλημένα κομμάτια τροφών. Αν ο καθαρισμός είναι πολύ δύσκολος λόγω ξεραμένων υπολειμμάτων, σιγοβράστε λίγο νερό για 1 λεπτό και στη συνέχεια μόλις κρυώσει χρησιμοποιήστε τη ξύστρα.
  2. Σκουπίστε το λεπτομερώς με ένα πανί χωρίς χνούδια ή χαρτί κουζίνας και Στεγνώστε το αμέσως μέσα στο φούρνο / μπάρμπεκιου.
  3. Αλείψτε το σκεύος σας, με λίγο μαγειρικό λάδι ή με σπρέι λαδιού, κατά προτίμηση όταν το σκεύος είναι ακόμα ελαφρώς ζεστό.
  4. Κρεμάστε ή αποθηκεύστε τα μαγειρικά σκεύη σε ξηρό μέρος.

Περιστασιακά, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια σκουρόχρωμα υπολείμματα στην πετσέτα ή το πανί σας κατά τον καθαρισμό. Αυτό είναι απολύτως λογικό – ουσιαστικά αυτό που θα δείτε είναι η αντίδραση από το λάδι που αλείφετε τα σκεύη σας (seasoning) όταν έρχεται σε επαφή με όξινα ή αλκαλικά τρόφιμα. Θα εξαφανιστεί με τακτική χρήση και φροντίδα.
Το σαπούνι δεν είναι πάντα απαραίτητο, αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ήπιο απορρυπαντικό κουζίνας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μείνετε μακριά από πλυντήρια πιάτων και τα συρμάτινα σφουγγαράκια καθαρισμού, τα οποία μπορούν να βλάψουν το σκεύος.

Συμβουλές για το Seasoning

  • Το seasoning είναι απλά λάδι που ψήνεται πάνω στο μαντέμι, δίνοντας ένα φυσικό φινίρισμα.
  • Όλα τα μαγειρικά σκεύη της Lodge επαλείφονται με φυτικό λάδι σόγιας και τίποτα άλλο.
  • Οποιοδήποτε λάδι (φυτικό ή ζωικό) / μαγειρικό λίπος είναι ασφαλές για τη συντήρηση των μαγειρικών σκευών σας. Συνιστούμε φυτικό έλαιο ή έλαιο κανόλα, όπως το Seasoning σπρέι.
  • Ο καλύτερος τρόπος για τη σωστή συντήρηση του μαντεμιού σας, είναι απλά η συχνή χρήση του! Το τακτικό μαγείρεμα με τη χρήση οποιουδήποτε είδος λαδιού μαγειρέματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατάτε την εμφάνιση αλλά και την σωστή απόδοση του σκεύους σας.
  • Αν το τηγάνι σας γίνει θαμπό, γκρι, λεκιασμένο ή σκουριασμένο, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

ΧΡΗΣΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ

  • Πλένετε τα μαγειρικά σκεύη με ζεστό σαπουνόνερο (ήπιο σαπούνι καθαρισμού) και μια σκληρή βούρτσα. (Κατά τον καθαρισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι).
  • Ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό.
  • Σκουπίστε καλά με μια πετσέτα χωρίς χνούδια.
  • Εφαρμόστε μια πολύ λεπτή, ομοιόμορφη επικάλυψη φυτικού ή μαγειρικού λαδιού (της επιλογής σας) στα μαγειρικά σκεύη μέσα και έξω. Προσοχή: Το πολύ λάδι θα έχει ως αποτέλεσμα ένα κολλώδες φινίρισμα.
  • Στεγνώστε το καλά στους 200 °C, είτε μέσα στο φούρνο είτε μέσα στην ψησταριά σας. Αν το στεγνώσετε μέσα φούρνο, τοποθετήστε αλουμινόχαρτο στο κάτω ράφι του φούρνου (όχι απευθείας στο πάτο του φούρνου) για να εγκλωβίσετε τυχόν σταγόνες και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 – 200 °C.
  • Τοποθετήστε τα μαγειρικά σκεύη ανάποδα, για να αποφύγετε τη συγκέντρωση υγρασίας / λαδιού στον πάτο τους.
  • Ψήστε τα μαγειρικά σκεύη για τουλάχιστον μία ώρα. Μετά από 1 ώρα, κλείστε το φούρνο / μπάρμπεκιου και αφήστε τα σκεύη να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.
  • Όταν κρυώσουν αποθηκεύστε τα μαγειρικά σκεύη ακάλυπτα σε ξηρό μέρος.
  • Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, εφόσον είναι απαραίτητο.

ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Το νέο μου τηγάνι είναι τραχύ σε ορισμένες περιοχές. Είναι φυσιολογικό αυτό;
Ναι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας χύτευσης με άμμο. Με τη χρήση και τη συνεχή καρύκευση με λάδι, το τηγάνι θα γίνει ομαλότερο. Σε αντίθεση με άλλα είδη μαγειρικών σκευών, το Lodge μαντέμι γίνεται καλύτερο με τη χρήση. Αν θελήσετε να εξομαλύνετε την τραχύτητα του σκεύους σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό γυαλόχαρτο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λαδώσει το σκεύος πριν από τη χρήση του.

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να μαγειρεύω στο χυτοσίδηρο (μαντέμι);
Τα τρόφιμα που είναι πολύ όξινα (π.χ φασόλια, ντομάτες, χυμοί εσπεριδοειδών, κ.λπ.) δεν πρέπει να μαγειρεύονται στο μαντέμι αν προηγουμένως δεν έχετε λαδώσει πολύ καλά, τα μαγειρικά σας σκεύη. Η υψηλή οξύτητα αυτών των τροφίμων θα απογυμνώσει το καρύκευμα και θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποχρωματισμό και τη μεταλλική γεύση των τροφίμων. Προτού μαγειρέψετε αυτά τα είδη τροφίμων, λαδώστε πολύ καλά τα σκεύη σας.

Τα προϊόντα Lodge είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ;
Όλα τα μαντεμένια σκεύη (γάστρες, τηγάνια και πλάκες ψησίματος) της εταιρείας Lodge, κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Τα αξεσουάρ της εταιρείας, κατασκευάζονται είτε στην Αμερική είτε σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα. Το τμήμα διασφάλισης ποιότητας της Lodge, επιθεωρεί συνεχώς όλα τα προϊόντα που παράγει και πουλάει, ώστε να διασφαλίσει την άριστη ποιότητα των προϊόντων της.

Τα προϊόντα σιλικόνης της  Lodge είναι χωρίς BPA;
Ναι. Όλα τα προϊόντα σιλικόνης της Lodge είναι πιστοποιημένα και δεν περιέχουν BPA (δισφαινόλη Α) και φθαλικό εστέρα.

Πόσο λάδι να χρησιμοποιήσω κατά την επικάλυψη;
Τόσο ώστε να αποκαταστήσει την λάμψη του μαντεμιού, χωρίς να γίνεται κολλώδες.